„A fost cutremur” a spus Adrian Păunescu şi un tulburat tremolo i s-a simţit în vocea-i de bard. „Cred că tocmai am trecut printr-un cutremur. L-am simţit şi noi, aici, în studio”, a confirmat Corina Dragotescu, anunţând, cu sânge rece, că, în scurt timp, vor fi prezentate şi date despre intensitatea seismului produs. „Am avut noroc. Sperăm că acest cutremur nu ne-a fost dat de discuţia noastră despre dubla cetăţenie a maghiarilor”, a mai adăugat prezentatoarea Zonei de impact, de la Realitatea TV.

Cu un cutremur în direct, cu o magnitudine de 4,5 de grade pe scara Richter în Bucureşti, Realitatea a luat faţa celorlalte posturi tv. Invitaţii din studio, politicianul Adrian Păunescu, sociologul Mircea Kivu şi jurnalistul Val Vâlcu, au avut ocazia să transmită live unda seismică. Dacă poetul a spus imediat că este vorba de un cutremur de aproape 5 grade, ziaristul Vâlcu şi-a manifestat speranţa ca la nivelul capitalei să nu fie victime.

Aşa a început totul. La Realitatea s-a intrat apoi în direct din studioul de Ştiri cu Adriana Nedelea. Prezentatoarea şi-a început editorialul cu o cifră - 500.000 - numărul posibil de victime în cazul unui seism major, estimat de primarul Capitalei, Sorin Oprescu, în urmă cu câteva săptămâni. Edilul susţinea atunci că în cazul unui seism, numărul morţilor ar putea ajunge în România la o jumătate de milion. La ora 20.27, nu se cunoştea încă nici intensitatea şi nici magnitudinea cutremurului care a zgâlţâit Bucureştiul, Moldova Centrală şi Dobrogea.

A fost doar prima dintre nenumăratele intervenţii panicarde ale oamenilor de televiziune care, în încercarea de a prinde cât mai multă audienţă, au speculat din plin groaza românilor de cutremur. Grila de programe s-a adaptat evenimentului şi a cuprins intervenţii speciale din toata ţara şi comentarii ale specialiştilor şi nespecialiştilor. A fost sunat Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, care a venit şi în studio. În paralel, telespectatorii Realităţii au fost îndemnaţi să trimită mesaje ori să posteze filmuleţe pe site-ul televiziunii, suprinse în timpul cutremurului.

Românii s-au înghesuit în faţa televizoarelor, astfel încât, în primul sfert de oră de la producerea seismului, Realitatea TV a înregistrat un rating de 7.1% şi o cotă de piaţă de 16.7 %. Potrivit datelor GFK, momentul de aur a fost înregistrat la ora 20.39, când peste un milion de oameni s-au uitat la Realitatea TV (rating 8.7% şi o cotă de piaţă 20.5%). Cifra este uriaşă dacă luăm în calcul că, în mod normal, emisiunea Realităţii înregistra pe acel segment orar, de regulă, un rating de 2 - 2.2 %.

Antena 3 a prins unda seismică spre final, la ora producerii cutremurului postul de televiziune transmiţând un documentar. Imediat, televiziunea din Băneasa s-a repliat, pe post făcându-şi apariţia Florin Condurăţeanu, moderator tv, care, cu o voce lăcrimoasă, a îndemnat populaţia la calm. El a amintit de decesul actorului Toma Caragiu, care şi-a pierdut viaţa în timpul cutremurului din 4 martie 1977. În studioul de ştiri a intrat în direct, prin telefon, Gheorghe Mărmureanu care, după ce a urecheat operatorii de telefonie mobilă pentru afectarea comunicării, a precizat intensitatea şi magnitudinea cutremurului. Mai mult, oficialul a spus că seismul nu va fi urmat de un cutremur mare în următoarea perioadă.La insistenţele moderatoarei de a discuta cifra de 500.000 de morţi a lui Oprescu, Mărmureanu a închis, precizând că nu doreşte să comenteze astfel de fantezii. Antena 3 a înregistrat potrivit datelor de audienţă GFK un rating de 1.7 % şi o cotă de piaţă de 4,1 %. Astfel, în primul sfert de oră de după cutremur, 197.000 de telespectatori s-au uitat la Antena 3. Ulterior, televiziunea nu a avut emisiuni dedicate evenimentului.

sursa: Gandul.info

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu